Bloggen

Om
fladdermöss
skrivande

mörker

vardag

och 

annat

onsdag 24 november 2021

Det har varit ett bra fladdermusår och ett bra år för biologer. Det har pratats ängsmark, pollinatörer och vilda trädgårdar, diskuterats biologisk mångfald, insektsdöd, ljusföroreningar, ekologiska tjänster och gröna kompensationsåtgärder. Till och med skogsbruket har blivit ifrågasatt på ett sätt som aldrig skett tidigare. Dessutom har det funnits pengar till inventeringar och biologiska utredningar, nåja, inte jättemycket men mer än vanligt. Tills idag. Centerpartiet, med trumf på hand, gav fingret åt miljörörelsen och lät högern skattesänka sönder den biologiska mångfalden. Färre gröna jobb, mindre skog, gråare hav och dystrare framtid. Men mer bilåkning, mer i plånboken för de utvalda få, snabbare tillväxt och fler likes i kommentarsfälten. 


måndag 22 november 2021

En flygande start på vecka 47. Redan innan andra koppen kaffe har jag hunnit prata med bredbandleverantör och målare, beställt en ny dator (den gamla uppvisar oroväckande ålderstecken), mejlat underkonsulter och kommenterat en kommunal belysningsstrategi. Egentligen hade jag tänkt ta mig till Göteborgs-kontoret, men ibland är det helt enkelt bättre att bara vara kvar hemma, trots att mitt lilla kontorskrypin är belamrat med kartonger och flyttskräp. Fortsätter dagen så här kanske jag till och med lyckas rapportera till Artportalen, ett arbete som alltid tenderar att hamna sist på alla att göra-listor och som jag varje år lovar att prioritera högre. Kanske nästa år. fredag 19 november 2021

Veckan har varit lång. Förra helgen gick Sveriges första stora fladdermuskonferens av stapeln i Göteborg. Den blev både större och mer internationell än vi avsett från början. Tre dagar, 140 anmälda och över 30 programpunkter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Polen. Aldrig förr har så många fladdermusintresserade samlats på ett ställe på svensk mark. Och detta till en kostnad av 100 kr + medlemskap i BatLife Sweden. Vi gjorde säkert många nybörjarfel men på det hela taget var det oerhört lyckat. Jag ser redan fram emot 2022. 


Om två veckor står huset klart, med ny hemmaplan, nytt kontor och nya förutsättningar. Bloggen är en del av en ny struktur, ett led i arbetet med att stöpa om Nattbakka Natur till ett mer skrivande företag. Fladdermössen får ta ett litet (bara ett litet) steg tillbaka och pennan får större plats i tillvaroväven.