Mörkermanifestet. Johan Eklöf

Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse. Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.


"När Eklöf låter sin personliga, genomlevda relation till natten färga texten växer boken till en rent förtrollande läsupplevelse som på en och samma gång låter mig skärpa, vidga och höja blicken."  Malin Ekroth, GP

Fladdermöss - i en värld av ekon. Johan Eklöf & Jens Rydell

Vi skymtar deras flyende skuggor i sommarnatten, hör deras parningsrop i höstmörkret och anar de flyktiga silhuetterna i det dunkla gatljuset. Fladdermössen bor i våra hus och jagar i våra trädgårdar och parker. Men vilka är de och hur lever de? Boken handlar om säregna, fascinerande och mytomspunna djur och sträcker sig från Mayatemplen i Latinamerika till svenska jordkällare, från Kenyas slätter till bergen i Taiwan. Vi får läsa om hur sinnesintryck långt bortom vår mänskliga uppfattningsförmåga formar deras tillvaro. Vi lär känna fladdermössens natur, deras långa historia och relation till människan och får berättat om nyttan de gör i naturen. Natten kommer aldrig mer att kännas ensam.

Bats - in a world of echoes. Johan Eklöf & Jens Rydell

This comprehensive book about the lives of bats is about a group of peculiar, mythical and fascinating animals, and covers bats from Latin American Maya temples to Swedish potato cellars; from the plains of Kenya to the Taiwanese mountains. We perceive their shadows flitting by in the summer nights, hear their mating calls in the darkness of autumn and see their silhouettes in the dim street light. The bats live in our houses and forage in our gardens and parks. But who are they and how do they lead their lives? read this and you will never again feel lonely in the darkness of the night.

Från stjärna till hjärna. Johan Eklöf & Björn Selin


Först fanns ingenting alls, inga stjärnor och planeter. Ingen tid och ingen himmel, inga myror och maneter. Följ med på en resa i historien, från forntiden på jorden genom evolutionen. Vi hittar urdjur och berättar om jättar, möter groddjur, rovdjur och odjur på flera meter. Och bland alla fossila ben, rundmunnar och maneter, träffar vi också djur vi inte vet vad de heter! 
Från stjärna till hjärna är en berättelse om hur livet har utvecklats och förändrats, om hur djur har kommit och gått. Från manet till människa, från bakterie till blåval. Allt på rim, och med illustrationer som väcker nyfikenhet och förundran. En faktaordlista finns längst bak i boken.

fladdermusen - i en mytisk värld. Bengt Edqvist & Johan Eklöf 


Fladdermusen är den onde, den gode och den fule och rör sig mellan himmel och helvete. Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda. Fladdermusen i en mytisk värld bringar ljus över mörkrets djur och lyfter fladdermössen ur skuggorna. Myter från hela världen beskrivs, sägner förklaras och om sagor berättas från skapelseberättelser till Batman, från krig och död till kärlek och fruktbarhet.

Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladder musen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Varför förekommer de i häxbrygder och mediciner, och vad hade Jesus för särskilt förhållande till fladdermusen?

Rimfrost - i den bästa av världar. Johan Eklöf 


Varde ljus.
Varde naturlig selektion,
naturliga drifter och perfektion.


Rimfrost i den bästa av världar är en episk och poetisk betraktelse över vår samtid, från Birger Kung till Burger King. Man får gå till bibeln för att hitta något liknande.
Fast bibeln är längre. 

Djurens Evolution. Johan Eklöf


För ungefär 4,6 miljarder år sedan föddes jorden tillsammans med vårt solsystem.


För cirka 4,6 miljoner år sedan vandrade de första människosläktena på planeten. Ytterligare lite senare, för ungefär 46 år sedan, föddes några av de forskare som idag funderar på hur och när jorden föddes, och vad de första människorna tyckte om det.

Djurens Evolution - En kort sammanfattning startar för 4,6 miljarder år sedan och reser i rasande fart längs grenarna på livets träd, från byggsten till biologisk mångfald, från molekyl till människa.


Häng med Frans Fladdermus. Johan Eklöf & Sabine Lind


Tabergsgruvan, söder om Jönköping, är en nedlagd järngruva med anor från medeltiden, där idag nio olika fladdermusarter håller till. En av dem är den sällsynta
fransfladdermusen som har fått ge namn åt den här boken.

Häng med Frans Fladdermus är riktad till alla barn med nyfikna vuxna och är baserad på frågor som vetgiriga unga har ställt till Tabergs gruvguider genom åren, som till exempel Finns vampyrer? Varför hänger fladdermöss upp och ner? Hur hittar fladdermöss mat i mörkret? Fastnar fladdermöss i håret?

Var inte rädd för, men rädd om Frans Fladdermus och hans vänner


"En djupt fascinerande djupdykning i mörkrets idéhistoria, ... Trollbunden följer jag författaren på exkursioner till högst ovanliga platser..."


Ulrika Kärnborg, Expressen


"Den är, trots sitt lärda innehåll, inte svårläst. Tonen är genomgående lättsam, familjär skulle jag vilja säga, och underhållande."

NERIKES ALLEHANDA

"Ett drabbande försvarstal för den mörka natten."


UNT